CED: ‘Kosten daadwerkelijk herbouwen liggen tot 50% hoger dan herbouwwaarde’

Date: June 20, 2024
Written by: Jesper van Linden
Category: Alle, Artikel

Sander Dronkers en Marcel Bromet

Als je de aanvullende eisen vanuit de overheid gaat berekenen, vallen de werkelijke bouwkosten zo’n dertig tot vijftig procent hoger uit dan de verzekerde herbouwkosten.

Het is volgens taxatiebureau CED bij brandverzekeringen “algemeen bekend” dat ongetaxeerde posten een forse onderverzekering kennen van gemiddeld bijna dertig procent. Daarnaast waarschuwt het bedrijf dat de feitelijke kosten voor opnieuw bouwen nog eens dertig tot vijftig procent hoger liggen dan de getaxeerde herbouwwaarde. “Zeker bij oudere gebouwen zijn de verschillen enorm.”

AMweb sprak met Marcel Bromet en Sander Dronkers, beide manager Taxaties en Inspecties bij CED. Bromet: “De herbouwwaarde van een pand is het bedrag dat benodigd is voor herbouw van het verzekerde gebouw, bijvoorbeeld na een total loss bij brand. Daarbij ga je uit van dezelfde locatie en een gelijkwaardig pand naar constructie, afwerking en indeling. En dat onmiddellijk na de gebeurtenis.” 

Dronkers: “Maar is er sprake van ernstige schade? Dan is er een omgevingsvergunning, oftewel een bouwvergunning, nodig om te kunnen herbouwen.”

Bron: AMweb, Ronald Bruins

Related articles